Blog

doorJeroen Dekker

5 Nieuwe functies die Excel compleet gaan veranderen…

Tenminste dat zegt Bill Jelen, MrExcel himself, over de nieuwe Excel functies die Microsoft deze week presenteerde op de MS Ignite conferentie.

De bekende Amerikaanse Excel blogger uit Ohio schreef al zo’n 40 boeken over Excel en heeft over een van de nieuwe functies al een gratis E-book klaar. Hij geldt als een belangrijke expert, dus zijn enthousiasme zegt wel wat.

Wat zijn de nieuwe functies en zijn ze inderdaad zo’n Big Deal als Jelen en Microsoft ons wil laten geloven?

Dynamics Arrays

Met Dynamics Arrays (dynamische bereiken) kun je complexe functies uitvoeren op een bereik (een reeks cellen). De uitkomst van de functie hoeft dus niet meer in een enkele cel te passen.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld met een formule een lijst filteren, dubbelen verwijderen of sorteren. Hiervoor komen er 7 nieuwe formules: FILTER, UNIQUE, SORT, SORTBY, SEQUENCE, en RANDARRAY. Ook bestaande functies kunnen voor een bereik gaan gelden.

Het gaat hier dus niet om een functie gekopieerd naar meerdere cellen maar om 1 functie die meerdere antwoorden heeft. Dit maakt (volgens Jelen) vooral grote complexe bestanden vol formules sneller en veel kleiner.

Big deal?

Misschien. Ik zie niet direct de toepassingen voor de gemiddelde Excel gebruiker, maar MrExcel is extatisch over deze functie, dus ik wacht nog even met mijn mening tot ik er zelf mee heb kunnen spelen.

(klik op de gif voor details).

Ideas

De nieuwe functie Ideas (ideeën) maakt gebruik van “AI” om Excel gebruikers ‘intelligente suggesties’ te doen. Een beetje zoals Clippie vroeger deed dus, maar dan slimmer.

De suggesties gaan over bijvoorbeeld over opmaakopties en grafieken maar ideas is kennelijk ook in staat data te analyseren en patronen te herkennen.

In PowerPoint bestaat de (enorm fijne) functie ontwerp ideeën al langer. Ideas lijkt zoiets te zijn maar dan toegepast op (veel complexere) Excel bestanden.

Big deal?

Ja. Ook al ben ik altijd erg sceptisch als ik het modewoordje “AI” hoor, is dit een veelbelovende functie, die gebruikers veel tijd kan besparen. Tijdwinst is sowieso altijd een Big Deal.

 

Importeren van foto’s naar Excel

De derde nieuwe functie komt voorlopig alleen op de Excel For Android app.

Je kan hiermee een foto maken van data en de app importeert de data van de foto in een werkende Excel tabel. Geen handmatig invoer meer dus.

Big Deal?

Twijfelachtig. Deze feature krijgt al veel media-aandacht maar tot nu toe zijn de prestaties van Excel op mobiele apparaten erg teleurstellend, dus ik geloof er nog niet in.

 

Nieuwe online gekoppelde datamogelijkheden

Behalve getallen, datums en tekst gaat Excel ook de “Real World” concepten aandelen en geografie herkennen.

Hiermee kunnen, op basis de namen van landen of steden in een bestand, de bijbehorende data worden weergeven op online kaarten (helaas waarschijnlijk via Bing Maps).

Bij aandelen kan je straks real-time koersinformatie verwerken in een Excel sheet.

Helaas: de gekoppelde data (en de andere opties hierboven) werken alleen voor gebruikers met een Office 365 abonnement, een bestand even doorsturen naar gebruikers met oudere versie zal dus voor foutmeldingen zorgen.

Big Deal?

Waarschijnlijk wel, zeker als in de toekomst de mogelijkheden verder gaan dan aandelen en kaarten. Ik zie bijvoorbeeld veel mogelijkheden voor het verwerken van Real-time wisselkoersen in excel functies.

Snellere Vlookup en Match functies

Sinds Office 2010 zijn er meer dan een miljoen rijen in Excel. Dit maakt het mogelijk om met veel grotere lijsten te gaan werken. Helaas is dit niet altijd even snel.

Iedereen die ooit een VLOOKUP (verticaal zoeken ) of INDEX & MATCH functie gebruikt heeft op een groot aantal cellen weet dat dit bestanden enorm traag maakt.

Microsoft heeft nu een manier gevonden dit “tot 12 keer” sneller te maken. Goed nieuws voor veel gebruikers dus.

Big deal?

Ja, snelheid is altijd een big deal. Toch zou ik bij dit soort grotere datalijsten altijd adviseren om via het Excel datamodel en Powerpivot/DAX te werken.

Wanneer?

De nieuwe features zijn nu beschikbaar voor Office insiders die met een Engelstalige Office 365 versie werken. Voor de overige 365 abonnees komt het “soon”. Voor Nederland betekend dat waarschijnlijk ergens begin 2019. Uiteraard gaat het hier in eerste instantie om de Windows versie van Excel.

Conclusie

Bill Jelen is op Twitter zo extatisch enthousiast, dat ik me afvraag hoeveel hij betaald krijgt van Microsoft, toch lijken dit inderdaad een aantal zeer belangrijke verbeteringen in Excel te worden.

In Excel 2016 was er voor de normale gebruiker op zich weinig nieuws te vinden. Met deze nieuwe features zou het wel eens interessant kunnen worden voor de grote groep gebruikers die nog met 2013 werken om toch over te stappen op een Office 365 abonnement.

(alle afbeeldingen komen van de Microsoft website en zijn © van Microsoft)

Interesse in een Excel of Powerbi Training voor uw bedrijf? Neem contact met mij op voor een vrijblijvende offerte!